3. dan – 60 dnevni besplatni e-mail kurs o berzi

Tri stuba bogatih

Ljudi koji su postali investitori odnosno koji su postigli finansijsku nezavisnost iz svoje snage, na pošten način i na osnovu svog znanja, uglavnom se oslanjaju na neki od tri stuba bogatih: berzu, nekretnine i biznis.

Biznis označava preduzeće gde investitor nije u radnom odnosu već ga je kupio i upravlja njime. Na primer, ako neko kupi jedan veći rasadnik cveća, radi na upravljanju svojim preduzećem, pronalaženju tržišta i rukovodiće ljudima koji su stručnjaci u tom poslu. Šta je nedostatak ili otežavajuća okolnost pri vođenju biznisa? Glavni nedostatak biznisa je taj što je za uspešno vođenje posla potrebno odgovarajuće iskustvo. Ako se radi o preduzeću koje posluje u sektoru poljoprvivrede, za uspešno vođenje preduzeća potrebno je posedovanje odgovarajućeg znanja, višegodišnje iskustvo i poznavanje tržišta, dok istovremeno kupovina jednog većeg preduzeća nije mali trošak.

Sledeća investiciona forma su nekretnine. Nekretnine su lepo i privlačno područje ali ako neko ko je klasično zaposlen tek želi da krene putem investiranja, ukoliko ne poseduje značajnu ušteđevinu, može se suočiti sa preprekama u vidu kapitala potrebnog za investiranje. I kupovina manje nekretnine, na primer jednog manjeg stana u zgradi, zahteva novčana sredstva koja možda ne poseduje budući investitor koji još živi od plate. Zato, svi oni koji tek sada kreću u svet investiranja, biraju težak put ako izaberu nekretnine jer bez obzira na povoljne mogućnosti, nedostatak kapitala za ulaganje može da predstavlja nepremostiv problem.

Šta još dakle preostaje? Treća investiciona forma je berza. Berza je ta sa kojom vredi zakoračiti u svet investicija. Ona je možda mnogima još nepoznata, ali pruža veliki broj prednosti. Jedna od njih je, na primer, da u startu ne zahteva velika ulaganja kao ostale forme investiranja. Sa relativno malim iznosom, realno gledano i sa 1000 dolara se može krenuti sa poslovanjem na berzi. Berza je struka koja se uz dovoljno posvećenog vremena i dobro mentorisanje, može izučiti za oko 2 godine, tako da nam nakon toga stvara stalne prihode. Ovi prihodi mogu da budu značajno veći u odnosu na prihode koje je moguće ostvariti na drugim područjima. Berza je područje gde uvek postoji veliki broj mogućnosti, gde ne treba čekati na stvaranje dobrih tržišnih uslova jer se kursevi na njoj stalno menjaju što nam uvek pruža priliku za stvaranje prihoda.

Želim Vam puno uspeha!

Uskoro ćete dobiti sledeću lekciju!