Zbog čega sam se baš razočarao?

 

Kao što sam u prethodnom tekstu pojasnio, ukoliko želite da ulažete novac na tržištu kriptovaluta – ili drugim sličnim tržištima – najbolje rešenje je ako naučite sami da rukujete svojim novcima, umesto da ih poveravate drugima na upravljanje.

 

Pošto je trgovanje kriptovalutama popularna tema i u Srbiji, u poslednje vreme sam sreo više ponuda za edukaciju iz ove oblasti. Te ponude sam detaljo prostudirao i moram da kažem da sam se prilično razočarao, jer su bile u potpunoj suprotnosti sa onim što bi trebalo da bude suština.

 

Edukacije iz oblasti kriptovaluta dostupne u Srbiji, mogu se podeliti u dve glavne grupe:

  • jednodnevne konferencije, seminari u organizaciji određenih obrazovnih institucija i strukovnih udruženja i
  • kratke besplatne obuke koje organizuju pojedine brokerske kuće.

 

Što se prvopomenutih formi edukacija tiče, primetio sam da na tim konferencijama prvenstveno može da se stekne teorijsko znanje o kriptovalutama i blokčejn tehnologiji, koja stoji iza njih. Možemo da prikupimo zanimljive informacije o novinama i trendovima iz sveta virtuelnih valuta. Na ovim seminarima, predavači su uglavnom stručnjaci iz oblasti informatike, telekomunikacija, finansija i prava.

Ove konferencije su dakle interesantne, a jedina mana im je što nam ne daju precizan i detaljan odgovor na pitanje, kako od svega toga možemo da profitiramo.

 

Education-3

 

Drugu mogućnost za edukaciju, od onih koje sam sreo do sada, predstavljaju brzi kursevi u organizaciji brokerskih kuća, koji su uglavnom besplatni. Moje iskustvo u vezi ovih instant kurseva brokerskih kuća mi govori da je čitava stvar usmerena na to da učesnici kursa što brže nauče da koriste platformu za trgovanje, drugim rečima, da što pre krenu da trguju, čak i pre nego što su usvojili neophodno znanje i stekli potrebno iskustvo.

 

Dugim rečima, glavno nastojanje je da klijent što pre krene da trguje, a samim tim i što pre da počne da plaća brokerske provizije. Ne moram posebno ni da naglasim, da je glavna mana ovog pristupa, što ne daje odgovor na najvažnije pitanje, kako pronalaziti najbolje situacije za trgovanje. Međutim, naš uspeh u trgovanju prvenstveno zavisi od toga, koliko smo dobri u pronalaženju i identifikovanju najboljih situacija za kupovinu i prodaju.

 

Sve u svemu, prema sospstvenom iskustvu mogu da kažem da je nedostatak ovih edukacija što klijentima date brokerske kuće omogućavaju sticanje uglavnom samo površnog znanja.

 

 

Ako je i vama već dosadilo što se većina edukacija iz oblasti kriptovaluta bavi samo teoretisanjem i površnim stvarima, imamo jednu dobru vest:

Između 12. i 16. marta organizujemo Kurs o trgovanju kriptovalutamau Beogradu, u okviru kog ćemo vam pružiti znanje koje omogućava ostvarivanje dugoročnog uspeha na tržištu virtuelnih valuta.

 

Ukoliko KONAČNO želite suštinski da povećate svoje prihode, ovaj kurs je prava stvar za vas, jer garantujem da ćemo se baviti isključivo suštinskim stvarima- izgradnjom sistema trgovanja koji dokazano funkcioniše u praksi.

 

Ako vam je već jasno zašto u cilju što bržeg ostvarenja vaših finansijskih ciljeva vredi odabrati temeljitu edukaciju, u sledećem tekstu ću vam detaljno predstaviti jedno takvo rešenje.